середу, 19 січня 2011 р.

Води рідної ріки тепер освячено

 Сьогодні відвідав унікальну подію. Вперше у Бердичеві відбулася Хресна хода віруючих Української православної Церкви Київського патріархату. В обідню пору прихожани вирушили святковою процесією від Храму Воскресіння Господнього центральною вулицею до річки Гнилоп'ять. Очолювали колону священнослужителі чотирьох Бердичівських храмів з церковними хоругвами. Освячення води відбулось на центральному міському пляжі. Зазвичай ця процедура відбувається священниками при храмах. Однак цього року УПЦ (Київського Патріархату) в місті, з ініціативи священника Церкви Преображення Господнього отеця Євгенія, вирішили додати спільним походом на освяту головної водної артерії Бердичева. Більше сотні людей прийшло до річки на освячення. Всі охочі опісля занурення хреста у воду могли очиститись за прикладом Ісуса Христа. Сміливців виявилось зо два десятки.
 Атмосфера свята заполонила душі усіх учасників. “Пірнальники” ділилися враженнями та запрошували приєднатися тих, хто за ними спостерігав з берега. Священнодійство, як зазвичай у таких випадках, завершилось співом “Многая літа” усім українцям та жителям міста.
Надзвичайно приємно було спостерігати за такими рідними очами одновірців. До початків Київського патріархату у місті Бердичеві зробив немалий вклад мій дідусь. З дитячих літ я мав нагоду спостерігати за зростанням справді української за духом православної громади мого рідного міста. Все національне, що розпочиналось в Бердичеві тим чи іншим чином було зачате в лавах УПЦ КП. Причому до цього, до утворення перших релігійних громад міста долучалися представники Народного Руху України. Дух українства незнищенний!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.